KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
PODZVIČÍNSKO
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

29 Svitavsko [ Turistická oblast ]

JEVÍČKO MORAVSKÁ TŘEBOVÁ MLADĚJOV JAROŠOVSKÝ KOPEC - ROZHLEDNA TOULOVCOVY MAŠTALE POLIČKA SVOJANOV LITOMYŠL SVITAVY VRACLAV VYSOKÉ MÝTO VYSOKÉ MÝTO VRACLAV JAROŠOVSKÝ KOPEC - ROZHLEDNA SVOJANOV MLADĚJOV TOULOVCOVY MAŠTALE JEVÍČKO MORAVSKÁ TŘEBOVÁ POLIČKA LITOMYŠL SVITAVY Svitavsko
...starodávné poklady...
Naprostý klid, nejčistší voda, v létě vůně trávy na pokosených loukách, v zimě neporušené třpytivé pláně; svěží vzduch a bezpočet dojmů, které návštěvníky unáší mimo tento čas. Nicméně v mírně zvlněném kraji Svitavské pahorkatiny vás neokouzlí jen příroda nedotčená civilizačními vlivy, atraktivní kamenná skalní města a místa přímo stvořená pro odpočinek, dlouhé procházky a relaxaci, ale také zajímavá historická města a pyšná šlechtická sídla - včetně překrásného renesančního zámeckého areálu v Litomyšli. Než se vydáte dál, zastavte se také v nedalekém Nedošínském háji, oblíbeném výletním místě, kde se odehrává část Jiráskovy Filozofské historie. Svezte se parní lokomotivou po jedné z posledních úzkokolejných tratí v okolí Mladějova a odhalte zbytky strážních hradů a tvrzí, které kdysi lemovaly středověkou obchodní stezku do Moravské Třebové. A nezapomeňte ani na malebný areál církevních památek v Koclířově, ukázku doznívání lidového baroka během 19. století.

- Litomyšl - město s nádherným renesančním zámkem, zapsaným na seznamu UNESCO. Historické interiéry, cenné barokní divadlo z 18. století, galerie, v zámeckém pivovaru rodný byt hudebního skladatele B. Smetany. Portmoneum - muzeum knihtiskaře a grafika J. Váchala.
- Muzeum průmyslových železnic v Mladějově - muzejní úzkorozchodná železnice z Mladějova do Hřebče. Jízdy s parními i starými motorovými mašinkami, víkendové celodenní akce, výstavy parních, motorových a elektrických lokomotiv.
- Polička - historické město se zachovalým městským opevněním ze 14. a 15. století s baštami a parkánovou zdí. Ve světničce ve věži chrámu sv. Jakuba se narodil hudební skladatel B. Martinů.
- Svitavy - náměstí s měšťanskými renesančními a barokními domy. Pomník O. Schindlera, člena NSDAP, který zachránil životy 1 200 Židům tím, že je zaměstnal ve své továrně v nedalekém Brněnci.
- Hrad Svojanov - raně gotický hrad a empírový zámek nad stejnojmenným městečkem. Někdejší sídlo české královny Kunhuty a rytíře Záviše z Falkenštejna, výstava replik historického skla, expozice hliněných figurek J. Kutálka.
- Koclířov - barokní hřbitovní kostel sv. Jakuba a sv. Filomény, hřbitov s někdejším obydlím poustevníka. Plastiky místních umělců z 19. století.
- Moravská Třebová - městská památková rezervace s řadou historických památek. V renesančně-klasicistním zámku muzeum s cennou expozicí holandského a vlámského malířství.
- Křížový vrch u Moravské Třebové- gotický kostel Povýšení sv. Kříže se hřbitovem, k němuž vede kryté dřevěné schodiště a Křížová cesta se čtyřmi kaplemi a několika sochami. Barokní sousoší Kalvárie, vynikající dílo J. Pacáka.
- Růžový palouček - významné poutní místo u obce Újezdec, parkově upravený areál osázený růžemi. Památné místo českých bratří, kde se po Bílé hoře (1608) členové Jednoty bratrské loučili s vlastí před odchodem do exilu.
- Vraclav - areál někdejších lázní s léčivým pramenem a barokním kostelem sv. Mikuláše. V interiéru mohutné dřevěné polychromované plastiky z 18. století, které původně stávaly na křížové cesty z Králík do Hedče.
- Toulovcovy maštale - členité skalní město s řadou romantických skalních útvarů, jeskyněk, průchodů a schodišť, opředené pověstmi o loupeživém rytíři Vavřinci Toulovcovi a jeho družině. Poblíž Toulovcova rozhledna.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 24.03.2005 v 12:13 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba