KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
PODZVIČÍNSKO
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Pardubicko [ Encyklopedické heslo ]

Pardubicko

Turistická oblast Pardubicko má průmyslově zemědělský charakter. Je součástí tzv. zlatého pruhu země české, která zahrnuje nejúrodnější části Polabí. Tím je dána i hustota a struktura osídlení. Je to kraj prosluněných luk, řek, starých kanálů a rybníků, jejichž břehy jsou plny kvítí a ptačího zpěvu. Na okrese se nachází několik chráněných krajinných oblastí, přírodní rezervace prales Bukača, krásný park platanů a staletých dubů v Cholticích, typická polabská krajina kolem Lázní Bohdaneč.Pardubicko je také krajem památek, mezi které patří například goticko-renesanční zámek a historické jádro v Pardubicích, hrad na Kunětické hoře, barokní zámek v Cholticích, řada sakrálních staveb - od románského kostela v Kojicích až po dřevěný kostelík ve Velinách.

Pardubicko má rozlohu 889 km2, kde žije více než 160 tisíc obyvatel, se rozkládá v úrodné polabské nížině, v úzkém kontaktu s okresem Chrudim na jihu a okresem Hradec Králové na severu. Dispozičně má předpoklady pro stále se rozmáhající cykloturistiku, k níž by mohla přispět i uvažovaná cyklistická stezka podél řeky Labe.

Oblast je ve velice výhodné strategické poloze z hlediska dopravního spojení - Pardubice mají šanci být druhým městem v České republice, které disponuje všemi druhy dopravy - železniční, silniční, leteckou a říční. Region má předpoklady stát se výchozím centrem turistického ruchu východních Čech. Dostupnost turisticky atraktivních Krkonoš, Orlických hor či Železných hor činí okres Pardubice jednou z pozitivně hodnocených oblastí.

Přirozenou dominantou a symbolem pardubického regionu je hrad na Kunětické hoře. Výjimečná poloha místa přitahovala odedávna první osadníky a zemědělce. V době rozmachu benediktinského kláštera v Opatovicích nad Labem patřila Kunětická hora k majetku kláštera, jejím dalším majitelem byl i nejmocnější muž českého království konce 15. a počátku 16. století, Vilém z Pernštejna. Ke konci třicetileté války byl hrad švédskými vojsky vypálen, a pak již sloužil jen jako zdroj stavebního materiálu. Hradní věž, nejvyšší místo v okolí, nabízí jedinečné průhledy od hladin polabských rybníků až do Krkonoš. Kunětická hora je také významnou lokalitou zoologickou a botanickou, bohatým a chráněným nalezištěm četných druhů živočichů a rostlin.

Největším městem a centrem regionu jsou Pardubice. Pro rozvoj města byl významný okamžik, kdy v roce 1845 projel po trati Praha - Olomouc první vlak. Železnice předznamenala rozvoj průmyslu a obchodu, vhodné podmínky tu postupně nalezly podniky chemické, strojírenské, potravinářské a elektrotechnické, což s sebou nutně přinášelo i rozkvět kulturního a společenského života. Pardubice se staly kulturním a společenským střediskem kraje - ve městě se každoročně koná mnoho akcí. Z hlediska sportu jsou Pardubice spojovány především s dostihy, vždyť světoznámá Velká pardubická steeplechase se tu pravidelně běhá již od roku 1874. Mezi další tradiční události se řadí tenisová juniorka, plochodrážní Zlatá přilba a mezinárodní šachový turnaj Czech Open.

Dnes zaznamenává pardubický okres růst prosperity, podpořený silným peněžním sektorem. Výrazným zlepšováním dopravních a telekomunikačních možností se okres přibližuje velkým trhům. Rozvíjí fungování distribuce, profituje z koncentrace průmyslu a obchodu i z efektů pražské ekonomiky. To vše jsou spolu s poměrně široce rozvětvenou sítí služeb faktory, které předurčují další přirozený rozvoj regionu. Při návštěvě našeho okresu zcela určitě zjistíte, že pardubický okres má co nabídnout.


Památky pardubického regionu
Pardubický zámek - původně gotický vodní hrad, přestavěn na pohodlný renesanční zámek, obklopený mohutnými zemními valy a vodním příkopem
Pardubice - městská památková rezervace, unikátní dispozice historického jádra města ze 16. století Pardubice - kostel Zvěstování p. Marie, založen v polovině 14. století na popud prvního pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic
Pardubice - Zelená brána, 60 m vysoká, jedna z věží původních městských hradeb
Kunětická hora - jádro monumentálního hradního areálu tvoří rekonstruovaný palác, vysoká kruhová věž a kaple sv. Kateřiny
Holice - Památník dr. Emila Holuba - Africké muzeum známého cestovatele, holického rodáka
Lázně Bohdaneč - rašelinové lázně založené roku 1897, tradiční centrum rybníkářství Opatovický kanál - národní technická památka, vybudovaná pány z Pernštejna.


Zdroj:
TRAVELprofi
Měsíčník pro turistický ruch

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Encyklopedické heslo
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 22.03.2005 v 13:44 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba