KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
PODZVIČÍNSKO
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Liberec [ Город или район ]

Liberec, jehož historie sahá až do poloviny 14. století, je dnes moderním a prosperujícím městem, které má svoji Technickou univerzitu, celou řadu středních škol, kulturní a sportovní zázemí na vysoké úrovni a hlavně mimořádně příznivé přírodní podmínky. Ty umožňují, aby se město a nejbližší okolí staly turistickým centrem schopným uspokojit své návštěvníky po celý rok a nabídnout jim bohatou škálu kulturních, sportovních a relaxačních aktivit.

Jen z mála míst v Liberci není vidět dominantu města - horský hřbet Ještěd, který je s Libercem propojený městskou dopravou a navazující lanovou dráhou, postavenou v roce 1933. Tato dráha, druhá nejstarší stavba tohoto typu u nás, překonává v délce 1 180 metrů výškový rozdíl 400 metrů. Její nástupní stanici najdeme v městské čtvrti Horní Hanychov.

Z vrcholu Ještědu je ojedinělý kruhový rozhled. Po celý rok Ještěd nabízí mnoho možností pro odpočinek a sport - sjezdové tratě, skokanský areál a další sportovní zařízení. Na vrcholku Ještědu se nachází moderní architektonický skvost viditelný ze všech světových stran. Je jím budova hotelu Ještěd s restaurací, vysílačem a zázemím lanovky. Nalezneme zde také krásnou přírodu, o jejíž výjimečnosti a čistotě svědčí i to, že prakticky celý horský hřbet Ještědu je jediným přírodním parkem, který tvoří čtyři chráněná krajinná území.

Liberec s Ještědem je znám jako centrum zimních sportů, ale svým návštěvníkům nabízí více než jen sportovní vyžití. Milovníci historie, výtvarného umění, divadla i současné tvorby nepřijdou zkrátka. Výraznou dominantou centra Liberce je budova Severočeského muzea s kopií původní renesanční věže staré liberecké radnice. Samotná stavba je překrásnou ukázkou historismu a novorenesančního stavebního slohu. Ve sbírkách a expozicích muzea jsou zastoupeny ukázky téměř všech uměleckých řemesel, jimž však vévodí tradiční textilní a sklářské obory. Ve výstavních sálech je možno obdivovat benátské sklo, barokní poháry z celé Evropy, šperky, staré hodiny, tisky, historický nábytek a porcelán, ale i rozsáhlou přírodovědnou sbírku. Další expozici skla najdeme v libereckém zámku, kde je umístěna jedna z největších sbírek skla na světě. Zámek, založený v roce 1582 pány z Redernů, je přístupný veřejnosti po celý rok od úterý do neděle.

Pozornost si zaslouží i Oblastní galerie, která patří díky svým sbírkovým fondům k pětici nejbohatších a největších státních galerií v České republice. Např. tři stálé expozice dokumentují její význam - nizozemské malířství 17. století, francouzská krajinomalba 19. století a soubor českého výtvarného umění 20. století.

Jednou z nejkrásnějších budov ve městě je novorenezanční radnice, dostavěná v r. 1893 dle projektu F. Neumanna z Vídně. Centrální věž vysoká 65 metrů, čelní fasáda s bohatou výzdobou a okenními vitrážemi jsou doplněny impozantním vchodem s kovanou mříží. Neméně zajímavé jsou i vnitřní prostory, které jsou přístupny veřejnosti od pondělí do soboty. V interiéru může návštěvník obdivovat malované stropy, historický nábytek a další řemeslné práce našich předků. O sobotách je přístupná i vyhlídka z radniční věže.

V těsném sousedství radnice stojí novorenesanční budova Divadla F.X. Šaldy zdobená díly vídeňského sochaře Völkela. Interiér hlediště je zdoben freskami v novobarokním slohu od malíře Löfflera z Vídně. Na scéně působí činohra, opera a balet. O aktivitě divadelního života v Liberci svědčí i skutečnost, že v posledních letech je v provozu také Malé divadlo v bývalém Lidovém domě. Světovou proslulost si získalo i Naivní divadlo se svým loutkářským souborem.

Mimořádnou pozornost si zaslouží i dvě liberecké zahrady. Zoologická, která se chovem 170 druhů v přírodě téměř vyhubených zvířat řadí k evropským raritám a botanická, která se může pochlubit například rozsáhlou sbírkou masožravých rostlin a především orchidejí, cykasů, kapradin nebo tropických leknínů.

Liberec je městem, které stojí za návštěvu. Pozorný návštěvník v něm najde vše, co dnes patří k moderní turistice.


Zdroj:
TRAVELprofi
Měsíčník pro turistický ruch

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.liberec.cz

AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 16.10.2021 v 12:03 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba