KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
PODZVIČÍNSKO
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

SMETANA Bedřich [ Osobnost ]

SMETANA Bedřich (* 2. 3. 1824 Litomyšl, + 12. 5. 1884 Praha) - český skladatel

Smetana pocházel z rodiny zámožného sládka. Už jeho otec byl nadšeným amatérským muzikantem a mladý Bedřich projevoval mimořádné hudební nadání od dětství. Maturoval v Plzni, roku 1843 odchází do Prahy studovat kompozici u Josefa Proksche. Existenční zajištění mu přináší vyučování hudby v rodině hraběte Thuna.

Revoluční rok 1848 probouzí Smetanu národnostně i politicky. Skládá píseň Válka - první svou píseň na český text (vzdor své snaze se však psát česky zcela bez chyb nikdy nenaučil). Následují další, především ta se známými slovy ...vzhůru Češi, Bůh nám přeje, stůjte pevně při svém právu... Tehdy také končí studia a otvírá si vlastní hudební ústav. Začátky nemá lehké, dokonce se obrací o podporu k tehdy již slavnému Lisztovi. Přichází od něj především uznání - zrodí se celoživotní upřímné přátelství.

Roku 1849 se Smetana oženil s výbornou pianistkou Kateřinou Kolářovou, jeho ústav se těšil nejlepší pověsti, rozsáhlá byla i Smetanova soukromá činnost učitelská a koncertní. Pak však do rozmachu mladého umělce zasáhly životní tragédie - ztratil tři ze svých čtyř dcer, manželka vážně onemocněla, rodiče postihla finanční katastrofa. Smetana se snaží změnit prostředí a roku 1856 odchází do Göteborgu jako sbormistr a učitel hudby. Domů se vrací až po pěti letech - zatím ovdověl a podruhé se oženil. V Praze se po návratu těžko prosazuje. Organizuje koncerty, píše kritiky, komponuje - především Triumfální symfonii - je sbormistrem Hlaholu. Ale po otevření Prozatímního divadla se jeho kapelníkem stává umělecky průměrný Jan N. Maýr. Teprve po pronikavém úspěchu Braniborů v Čechách, a především Prodané nevěsty, nejnárodnější české zpěvohry, kterou Smetana vytvořil zcela nový osobitý typ komické opery, se stává roku 1866 prvním dirigentem Prozatímního divadla.

Smetana komponuje Dalibora, ale za jeho dramatickou melodiku s náznaky "příznačných" motivů, kterými provází jednotlivé postavy, je nepřátelsky laděnými staromilci napadán jako "cizácký wagnerián". V letech 1869 až 1872 vzniká i Libuše, s jejíž českou premiérou čeká skladatel takřka 10 let na skutečně slavnostní příležitost. Poskytlo mu ji až otevření Národního divadla v roce 1881.

V říjnu 1874 postihuje Smetanu neštěstí - ztrácí sluch. Přes skvělé dílo, které má v té době za sebou, je jeho hmotná situace neutěšená. Posledním větším dílem, které ještě slyšel, byla opera Dvě vdovy, Hubičku už komponoval zcela hluchý a s její libretistkou E. Krásnohorskou se dorozumíval pouze písemně stejně jako při práci na dalších dvou operách, k nimž mu rovněž psala texty - Tajemství a Čertova stěna.

Nemocný skladatel odchází ke své dceři do samoty jabkenické myslivny a tady, těžce zkoušený, tvoří svou vrcholnou skladbu, cyklus symfonických básní Má vlast. Dílo, které v celé české hudbě nemá sobě rovné. Ač úplně hluchý a nemocný, komponuje Smetana dál. Píše své největší komorní dílo Z mého života, vytvoří další závažné skladby, například klavírní cykly Sny, České tance, mužské i ženské sbory, kantátu Česká píseň, cyklus Večerní písně, dvě dua Z domoviny, druhý smyčcový kvartet, Pražský karneval. Z posledního scénického díla na shakespearovský námět Viola stačí zkomponovat už jen začátek. Choroba však neúprosně pokračuje, a nakonec podlamuje mistrovy síly tělesné i duševní. Veliký umělec, zakladatel české národní hudby, který povznesl českou hudbu na světovou úroveň, umírá v ústavu pro duševně choré podobně jako další český skladatel Vilém Blodek.

Životopisný film o Smetanovi Z mého života natočil roku 1954 režisér Václav Krška a postavu Smetany v něm vytvořil Karel Höger. Literatury o Bedřichu Smetanovi je mnoho, zasvěcené práce o něm napsali mimo jiné Zdeněk Nejedlý a Mirko Očadlík.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 16.11.2004 v 11:36 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba